Kako pronaći najbolji smještaj na Plitvicama?

Prije nego što započnemo našu preporuku o tome gdje da se smjestite, važno je naglasiti zašto da uopće ostanete na u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Kao prvo, možete posjetiti park na jednodnevnom izletu iz Zagreba, Zadra, Rijeke ili Splita. Ali u tom slučaju imate samo nekoliko sati u parku i pitamo se vrijedi li putovanje. Za nekoliko sati plaćate veliku količinu novca. Organizirani jednodnevni izlet na Plitvička jezera je skuplji od vlastitog aranžmana.

Sljedeća je mogućnost da se zaustavite na Plitvicama na putu od kopna do obale ili suprotno, ali autobusni raspored bi vam također omogućio nekoliko sati u parku i nemate slobodu ostati koliko god želite, a vi morate biti pod pritiskom da ne propustite autobus. Ovo je dobra opcija ako imate svoj automobil.

No, mislimo da je najbolji način da ostanete preko noći, bit ćete opušteniji jer razgledavanje nacionalnog parka Plitvička jezera će vam oduzeti puno energije, s nekoliko sati hodanja na svježem zraku nećete htjeti voziti dva ili tri sata više na drugo mjesto. Za vas je bolje odmarati se negdje u smještaju na području nacionalnog parka.

Ovdje su različite mogućnosti koje imamo:

1. Hoteli Nacionalnog parka Plitvička jezera

U nacionalnom parku Plitvička jezera imamo četiri hotela. Tri od njih su samo nekoliko metara od ulaza i jezera. To su Hotel Jezero, Plitvice i Bellevue. Četvrti je Grabovac, 15 km od ulaza u nacionalni park. Glavne pogodnosti za ove hotele su izvrsna pozicija, a možete jednostavno prošetati do jezera kad god poželite. Druga važna prednost je da vaša ulaznica u park besplatna za drugi dan. Gosti mogu produžiti dnevnu kartu na recepciji hotela sljedećeg dana, bez dodatne naplate. Dakle, ostajući ovdje imate dvodnevnu ulaznicu za cijenu jednodnevne ulaznice. Nedostatak je da su skupi i nemaju vrijednost za tu cijenu. Oni su precijenjeni.

2. Kampovi

Kamp Korana koji se prostire na 35 hektara uz rijeku Koranu, ovaj ogromni kamp u nacionalnom parku udaljen je oko 6 km sjeverno od ulaza 1, na putu prema Zagrebu. Sadržaji uključuju restoran, kafić i trgovinu. Kamp Borje nalazi se 15 km od južnog ulaza u park. Kampiranje zauzima površinu od 6,5 ha. Nudi prostor za cca. 350 gostiju koji mogu slobodno odabrati vlastiti kamp.

Gosti hotela Borje koriste zajedničke kupaonice i toalete. Tu je i restoran poznat po svojim specijalitetima, baru, trgovini i mjenjačnici.

3. Hosteli

Za one koji žele uštedjeti malo novca, hosteli su najbolja opcija.

Hostel Falling Lakes je hostel sa solarno termalnim grijanjem, LED rasvjetom i kompostiranjem svih organskih otpada. Nalazi se u Korenici, 1,5 sat vožnje od Zadra prema jugu i 2 sata vožnje od Zagreba na sjeveru. U Korenici ćete naći sve potrebne sadržaje kao što su bankomat, banka, supermarketi, ljekarna i hitna služba, te pošta. Prednost je zato što zbog svojih gostiju organiziraju prijevoz do nacionalnog parka Plitvička jezera za 35 kuna za povratnu kartu.

Hostel Lana Haus se nalazi u mjestu Ličko Petrovo Selo, malom mjestu udaljenom samo 20 km od Nacionalnog parka Plitvička jezera. Ovdje imate lijepe male drvene kuće smještene u šumi. Potpuno slikovito i prekrasan ambijent.

4. Privatni smještaj

Na području Nacionalnog parka Plitvička jezera imate puno soba za iznajmljivanje, apartmana ili kuća. Razlikuju se po kvaliteti i cijeni tako da možete odabrati nešto što vam je dobro. Imaju vrlo jednostavne sobe sa tri zvjezdice, ali imate i luksuzne sobe sa 5 zvjezdica. Također, neki od njih nalaze se u blizini ulaza u nacionalni park i ne trebate auto, ali neki od njih su udaljeni 10-15 km od parka.

Najbolji način je da rezervirate preko AirBnB-a ili Bookinga jer većinu ovih privatnih kuća možete pronaći tamo.

Smatramo da je privatna zajednica dobra opcija jer možete upoznati lokalne ljude, razgovarati s njima i naučiti nešto o lokalnim običajima i hrani. Susret lokalnih ljudi je važna činjenica svakog putovanja.