Jeste li znali?

Svi znamo da su Plitvička jezera jedan od najljepših parkova kao i da su zaštićena od strane UNESCO-a kao prirodna baština,možda znamo i koliko jezera ili slapova ima te gdje se nalaze, no  zasigurno postoji nekoliko činjenica koje niste znali o Plitvičkim jezerima…

Vrijeme je da naučimo nešto novo…

 

1.Koliko ste se puta divili krajoliku Plitvičkih jezera, a niste znali što ga čini tako lijepim i posebnim? Sedra je geološki fenomen koji nastaje iz vode prezasićene kalcijevim karbonatom uz pomoć mahovina. Alge i mahovine čine odličnu podlogu za taloženje kristala kalcijevog karbonata jer na njima žive mikroorganizmi i životinje koji izlučuju mukopolisaharide, tvari koje su svojevrsno ”ljepilo” za organske čestice koje plutaju u vodi, te dolazi do taloženja kalcijevog karbonata.Proces rasta mahovina i algi te taloženje organskih čestica periodično se ponavlja kroz duži vremenski period ako znamo da je za rast nekoliko milimetara sedre potrebno čak godina dana!

Sad možete zamisliti koliko je godina bilo potrebno da se formira jedan slap …

 

2.Portal „Buzz Feed „ sastavio je listu za razgledavanje 20 mjesta na Zemlji koja oduzimaju dah.  Plitvička jezera stavili su na 12. Mjesto. Plitvice su najstariji nacionalni park u jugoistočne Europe i najveći u Hrvatskoj, a činjenica da su Plitvice sačuvane relativno netaknute čini ih još atraktivnijim za posjetitelje.

3. Jedna od globalnih vodećih turističkih agencija, Conde Nast Traveler,  uključila je slap Veliki prštavac među 15 najljepših slapova na svijetu!

 

4. Zašto jedan od slapova nosi ime Milke Trnine?

Malo je poznata činjenica kako je slavna hrvatska operna diva Milka Trnina bila prijateljica s hrvatskim izumiteljem Nikolom Teslom koji je rodom z Like. Isto tako obožavala je Plitvička jezera koja je smatrala i svojim nadahnućem. Dala je veliku novcanu donaciju Društvu za očuvanje i uljepšanje Plitvičkih jezera i Teslinoj rodnoj Lici, a u znak zahvalnosti Društvo je jedan od plitvičkih slapova imenovalo Slapom Milke Trnine.

 

5. Spomenik koji se nalazi na vidikovcu kod Velikog slapa, izradio je kipar Ivan Tokić iz Solina.  Prema riječima autora,prilikom dodjele nagrade 500 000-tom posjetitelju nacionalnog parka uočio je “prazninu” na fotografiji koja je odavala kako nešto nedostaje što bi jedno takvo događanje učinilo značajnijim i tako je dobio ideju o izgradnji prijestolja dostojnog kralja i kraljice, koja je u dogovoru s nadležnima na kraju i realizirana. 27. rujna 2011. godine Plitvička jezera u svoju povijest uklesala su kao važan datum, naime toga dana zabilježen je dolazak milijuntog posjetitelja, po prvi put. Gospođa Stana Ježina  prva je osoba čije je ime uklesano u spomenik.